Ny rapport: 70 procent av de som lever med psykisk ohälsa är missnöjda med stödet från samhället
NSPH lanserar en ny rapport:
“Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”
Av de som lever med psykisk ohälsa upplever hela 55 procent att de inte har fått den vård de har behov av. Ännu fler, 70 procent, är missnöjda med det stöd de har fått från samhället. Även deras anhöriga anser att de inte får det stöd som de som anhöriga har rätt till enligt socialtjänstlagen. Båda grupperna vittnar om ekonomiska utmaningar, social isolering och ökat stigma. Det framgår i en ny rapport från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH.
–Det bristandet stödet leder till stora konsekvenser för såväl de som lever med psykisk ohälsa som deras anhöriga. Vård och stöd måste ske i samarbete med patienten och deras anhöriga. Det behövs dessutom en särskild satsning i kommuner och regioner för att samla kunskap från de som har negativa vårderfarenheter, då vi ser tendenser på att människor undviker att söka vård, säger Conny Allaskog, ordförande på NSPH.
Rapporten visar att det ekonomiska stödet till personer med psykisk ohälsa allt för ofta både skapar och förstärker människors otrygghet och oro. Över 60 procent av de som deltagit i undersökningen känner idag oro för sin ekonomiska situation, vilket bland annat får konsekvenser på deras syn på livet. Dagens kortsiktiga och låga ekonomiska ersättningar riskerar att bidra till ytterligare ohälsa och försvårar i många fall en återhämtningsprocess. Det finns även flera studier som pekar på sambandet mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och ökad suicidrisk, vilket visar på allvaret i dessa resultat.
–De aktuella ersättningarna för personer med psykisk ohälsa behöver höjas och bli mer långsiktiga. Det skulle även behövas genomföras en helhetsöversyn av dagens ekonomiska stödsystem så att det bättre kan bidra till trygghet och återhämtning för individer som lever med psykisk ohälsa, säger Conny Allaskog.
Det framgår av rapporten att endast fyra av tio personer med psykisk ohälsa anser att de kan påverka vården eller stödet i ganska eller mycket stor utsträckning. Detta samtidigt som åtta av tio kommuner och regioner uppger att brukarinflytandet inom psykisk hälsa är prioriterat, vilket framkommer i en Novusundersökning bland landets kommuner och regioner som genomförts som en del i rapporten.
–Det finns en stor vilja att arbeta med att öka brukarinflytandet inom kommuner och regioner, men det saknas resurser. Det behövs ett krafttag, med tydliga riktlinjer och ökade resurser för att möta upp de behov som finns. Staten behöver ta ett ännu större ansvar för att stärka upp arbetet med brukarinflytande inom psykisk hälsa-området, säger Conny Allaskog.
Om rapporten
Under våren 2024 genomförde Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) en undersökning som vände sig till personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samt deras anhöriga, totalt svarade 2 342 personer. På uppdrag av NSPH genomförde Novus en telefonundersökning om brukarinflytande där 94 kommuner och 6 regioner deltog.
Läs mer om resultatet av undersökningarna i rapporten:
“Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”
Kontaktuppgifter:
Conny Allaskog, ordförande NSPH
072-145 77 88, conny.allaskog@nsph.se
Tove Sernrot, kommunikatör, 073-221 99 70
Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett samarbete mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer verksamma inom det psykiatriska området. Vi arbetar för att patienter, brukare och anhöriga ska bli mer delaktiga i vård och stöd samt få ett större inflytande över de beslut som fattas inom olika samhällsområden. Vi ser oss patienter, brukare och anhöriga som en oumbärlig resurs för ökad kunskap i samhället om psykisk ohälsa.
Läs mer om vårt arbete på nsph.se.