”NSPH förmedlar unik egenerfaren kunskap till forskarna inom UserInvolve”
Vi kollar läget med Anneli Gustafsson, samordnare för forskningsprogrammet UserInvolve, inför att det sexåriga samarbetet mellan forskarna och NSPH nu har kommit halvvägs.
Snart har halva tiden gått – vad tänker du om det? Hur har det gått hittills?
–Det går väldigt bra skulle jag säga. Det är högtryck i forskningsverkstaden just nu. Rätt många artiklar kommer nog publiceras på vårkanten, bland annat om brukarrevision, peer support, delat beslutsfattande vid SIP samt forskning genom samproduktion. Och såväl NSPH som alla forskare har hunnit skaffa väldigt mycket mer erfarenheter av vad samproduktion i forskning innebär.
Vad har varit oväntat svårt?
–Att alla inblandade har så mycket att göra och att forskarna har begränsat med tid för att bedriva sin forskning. Samproducerad forskning tar dessutom längre tid, inte minst för att vi tar fler beslut kollektivt.
Ett konkret exempel är peer supportstudien, där man ska mäta eventuella effekter av peer support. Här kommer UserInvolve behöva använda den infrastruktur som NSPH under årens lopp byggt upp tillsammans med psykiatrin och socialpsykiatrin, med regionala samordnare, handledare, peer supportrar och alla chefer.
Det är en enorm tillgång för forskarna att kunna använda den infrastrukturen men det krävs också många möten och processledning för att få det att funka rent praktiskt. Det är samproduktion på hög nivå. Då kan det ibland kännas som en utmaning med forskare som får så få timmar för att jobba med det.
Vad är unikt med samarbetet inom Userinvolve?
–Jag tänker att det är unikt att NSPH är så djupt involverat i hela det här sexåriga forskningsprogrammet. I det här sammanhanget blir ju NSPH mer som en enorm plattform som samlar egenerfaren kunskap, från NSPH:s medlemsförbund till alla regionala NSPH-föreningar och nätverk. Det faktum att den här plattformen är så pass välorganiserad gör att det blir lättare för forskarna att samproducera med oss.
Hur ligger Sverige till när det gäller forskning på det här området?
–Sverige ligger efter när det kommer till samproducerad forskning på området psykisk hälsa. Men nu börjar det allt oftare förväntas samverkan med brukare och patienter även här i Sverige när det görs forskning på vårt område. I till exempel Storbritannien, Kanade och USA finns en längre tradition av att ha brukare med som medforskare. Där hittas också mer brukarstyrd forskning. Samtidigt har jag hört forskare från andra länder imponeras just av vad samproduktion med en så välorganiserad brukarrörelse som NSPH kan möjliggöra.
Den 13 november arrangerar ni en digital konferens för att berätta om hur långt arbetet har kommit. Vad hoppas du att deltagarna ska få ut av dagen?
–Jag hoppas att de ska få inspiration och stöd till fortsatt arbete med brukarinflytande. Vi kommer lyfta fram vad vi kommit fram till i våra studier kring konkreta metoder, såsom brukarrevision och peer support. Men det kommer också handla om samproduktion, samt hindrande och möjliggörande faktorer för att få till samproduktion på ett givande sätt.
Vad kommer hända framöver?
–Studien om peer support kommer gå in i högvarv i vår, om allt går som det ska. Och vi har precis börjat samla in data till våra studier om brukarinflytande på systemnivå, både lokalt, regionalt och nationellt. Det finns det väldigt lite forskning om, så framöver kommer det här bidra med viktig kunskap. Det blir en händelserik vår!