Pressnyhet Riks NSPH kritiska till förslag om försämringar i högkostnadsskyddet för medicin 

NSPH kritiska till förslag om försämringar i högkostnadsskyddet för medicin 

I helgen gick sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson ut med att regeringen från juli 2025 vill ändra nivåerna för högkostnadsskyddet för medicin, vilket kommer innebära att privatpersoner tar en större del av kostnaden själva. Nuvarande modell erbjuder en viss rabatt för läkemedel över 1425 kr och blir kostnadsfri för patienten när man överstiger 2850 kr. 

Föreslagen ändring kommer med slå hårt mot gruppen med psykisk ohälsa och särskilt den grupp som redan idag har det svårt att få ekonomin att gå ihop.  

– Många som lever med psykisk ohälsa och psykisk sjukdom har behov av läkemedel återkommande under livet. Det är dessutom en grupp som har högre risk att utveckla somatisk sjukdom där läkemedelsvård också kan vara nödvändigt. Att sänka högkostnadsskyddet kan då få stora konsekvenser för den här gruppens möjlighet till nödvändiga mediciner och vård, säger Conny Allaskog ordförande på NSPH. 

NSPH:s rapport “Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är” från oktober 2024, visar att över 60 procent av de som lever med psykisk ohälsa känner en oro för sin ekonomiska situation, och många är beroende av hjälp från anhöriga för att klara utgifterna. Nästan hälften av de svarande har haft svårt att klara sina löpande utgifter under det senaste året vid ett eller flera tillfällen. De upplever inte heller att de fått ett bra stöd för att klara sin försörjning, känner ofta en oro för sin ekonomiska situation och skattar generellt sin livskvalité lägre. Bland de som oroar sig för sin ekonomi är det 75 procent som anger att de inte har en positiv syn på framtiden.  

Att försämra för en grupp som redan lever på marginalerna är väldigt bekymmersamt. Det kommer slå hårt mot gruppen som lever med psykisk ohälsa, men även för deras anhöriga som kommer behöva hjälpa till där samhället brister. Det här är allvarligt, inte minst då vi vet att det finns stark koppling mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och suicidrisk. NSPH ställer sig därmed väldigt kritiska till förslaget om att försämra högkostnadsskyddet för personer som är i behov av medicinsk behandling, säger Conny Allaskog.