Anhöriga till personer med psykisk ohälsa vittnar om hög press och brist på stöd, visar ny rapport
En pressad livssituation som leder till hög belastning, sjukskrivningar och ekonomiska utmaningar och påfrestningar, så beskriver anhöriga till personer med psykisk ohälsa sin livssituation i en ny rapport från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH. Rapporten belyser de svårigheter som många anhöriga möter när samhällets stöd brister – och vilka konsekvenser det får.
– Situationen för anhöriga till personer med psykisk ohälsa måste få mer uppmärksamhet och tas på större allvar. Om inte detta görs kan det leda till allvarliga konsekvenser både för de anhöriga, och för den person som är beroende av deras stöd. Det kan även påverka samhället negativt, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH.
NSPH-rapporten 2024, “Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är” visar att anhöriga till personer med psykisk ohälsa upplever en stor oro för sin närståendes situation – över deras hälsa, tillgång till vård, försörjning, boendesituation och inte minst vad som kommer hända när de själva inte längre kan stötta sin närstående.
Rapporten belyser också de anpassning som anhöriga gör i sitt eget liv för att kunna stötta en närstående som lever med psykisk ohälsa. Mer än hälften i undersökningen svarar att de gjort minst en arbetsrelaterad anpassning, den vanligaste är att man gått ner i arbetstid följt av byte av arbetsplats.
Vi ser också tydliga könsskillnader i resultaten. Anhöriga kvinnor och i synnerhet mammor uppger en större påverkan på ekonomin, det sociala livet och påverkan på livskvalitet. 66% av mammorna och 28% av papporna uppger att de har blivit sjukskrivna på grund av sitt barns situation.
En annan slutsats i rapporten är att stödet till anhöriga många gånger brister. Två av fem anhöriga uppger att de inte blivit erbjudna det stöd de har rätt till, enligt socialtjänstlagen. Bland de som erbjudits stöd är det inte ens en fjärdedel som tycker att stödet varit bra.
–Anhöriga är en ovärderlig resurs för sina närstående, som många gånger hoppar in där samhällsstödet till personer med psykisk ohälsa brister. Vi på NSPH tycker därför att samhället måste erbjuda anhöriga mer och bättre stöd, för att de inte själva ska drabbas av ohälsa eller hamna i ekonomisk utsatthet. Det är anmärkningsvärt att så får anhöriga har erbjudits relevant och hjälpsamt stöd, här behöver det offentliga ta ett större ansvar, säger Conny Allaskog.
Om rapporten
Under våren 2024 genomförde Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) en undersökning som vände sig till personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samt deras anhöriga, totalt svarade 2 342 personer, 1 034 anhöriga. På uppdrag av NSPH genomförde Novus en telefonundersökning om brukarinflytande där 94 kommuner och 6 regioner deltog.
Läs mer om resultatet av undersökningarna i rapporten “Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”
Kontaktuppgifter:
Conny Allaskog, Ordförande NSPH, conny.allaskog@nsph.se, 072 145 77 88
Tove Sernrot, Kommunikatör NSPH, tove.sernrot@nsph.se, 073 221 99 70