Årskrönika 2024: Ett år av utveckling och framsteg
År 2024 har på flera sätt varit ett händelserikt år för NSPH. Som organisation har vi fortsatt vårt arbete för att förbättra situationen för patienter, brukare och anhöriga och vara den samlande kraften för föreningar inom psykisk hälsa området. Jag skulle vilja dela med mig av några av årets viktigaste höjdpunkter:
Lanseringen av NSPH-rapporten
En stor nyhet för 2024 var lanseringen av NSPH-rapporten. Rapporten, som framöver kommer att ges ut årligen i samband med Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober, erbjuder en unik inblick i levnadsvillkoren för personer med psykisk ohälsa. Årets tema var ”Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”, med fokus på ekonomiska utmaningar för denna grupp och deras anhöriga. Rapporten har fått stor uppmärksamhet i olika sammanhang och på flertalet håll runt om i Sverige, och den har bland annat presenterats för myndigheter som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Det är uppmuntrande att se att så många är intresserade av att ta del av innehållet och att det kan bli startskottet för viktiga samtal om hur det är att leva med psykisk ohälsa.
En nationell stödlinje återinförs
Efter flera års intensivt påverkansarbete kunde vi i december välkomna återkomsten av en nationell stödlinje, som ersätter den tidigare Hjälplinjen som lades ner 2020. Detta är en viktig milstolpe för att erbjuda stöd till personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga som vi, tillsammans med andra, arbetat hårt för.
Stärkt arbete med brukarinflytande
Att förbättra brukarinflytandet är fortsatt en central del av vår verksamhet. Under året har vi:
- spridit vår Handbok i brukarinflytande och webbutbildning.
- fortsatt utvecklingen av Peer Support och Brukarrevision som konkreta metoder som sprids i allt fler regioner och kommuner.
Vi har även arrangerat styrelseutbildningar och informationsmöten för att stärka det regionala arbetet tillsammans med våra NSPH-nätverk.
Beslut om samgående med Hjärnkoll
En annan viktig händelse var beslutet om ett samgående med Hjärnkoll, som träder i kraft 2025. Den nya organisationen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och Riksförbundet Hjärnkoll kommer att innebära större möjligheter att tillsammans driva viktiga frågor och skapa positiv förändring för våra målgrupper.
Ett ökat intresse för vårt intressepolitiska arbete
Under året har vi fortsatt vårt arbete med att föra fram våra medlemmars perspektiv i dialoger med politiker, myndigheter och genom deltagande i expert- och referensgrupper. Vi har också tagit fram remissvar och debattartiklar, samt utbildat förtroendevalda i vårt intressepolitiska program.
Under året har vi upplevt en stor ökning i intresset för vårt intressepolitiska arbete och NSPH blir en alltmer naturlig part i det utvecklingsarbete som bedrivs på området och sammanhangen där vi bjuds in att delta blir allt fler.
Ett år av utveckling och framsteg
2024 har varit ett år av utveckling och framsteg, där vi fortsatt bygga starka samarbeten och drivit frågor som gör skillnad för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Vi är många tillsammans som arbetat för att göra detta möjligt.
Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete och det är med tillförsikt vi ser fram emot och välkomnar 2025.