
En forskare på resande fot
FORSKNING PÅGÅR. Professor Urban Markström från Umeå Universitet är på turné i Sverige. I ett unikt forskningsprojekt som utformats med representanter från brukarrörelsen ska nu röster samlas in rörande det lokala brukarinflytandearbetet. Målet är att få en bild av hur brukarrörelsen, kommun och regioner tycker att det regionala arbetet med övergripande brukarinflytande fungerar ute i landet.
Urban, just nu reser du runt i Sverige och samlar in data kring det lokala brukarinflytandearbetet. Vad är det för information det handlar om?
–Det är rätt uppfattat! Jag och mina kollegor i projektet håller just nu på att samla data genom både fysiska besök och digitala intervjuer. Det vi intresserar oss för är främst vilka aktiviteter och forum som finns kring brukarinflytande på systemnivå i kommuner och regioner, och vad olika personer och organisationer tycker om det arbete som görs (och inte görs) för att stärka övergripande brukarinflytande.
Vilka är det du träffar?
–Vi träffar främst representanter och nyckelpersoner för brukarorganisationer, kommuner och regioner. Vi har valt ut tio platser i landet som vi studerar som ett sorts ”mini-Sverige”.
Hur hoppas ni kunna använda materialet?
–Vi hoppas att resultaten ska kunna vara ett viktigt underlag i arbetet med att utveckla och förbättra arbetet med brukarinflytande runt om i landet. Planen är att, efter det att vi analyserat materialet, publicera våra resultat i vetenskapliga tidskrifter och även som populärvetenskapliga texter. Sedan kommer vi också att diskutera våra resultat i olika sammanhang, exempelvis på konferenser eller i vår egen seminarieserie ”Forum UserInvolve”.
På vilket sätt kan brukarföreningarna bidra i detta?
–Dels är brukarorganisationernas erfarenheter en viktig del av den data som vi samlar in, dels är dom viktiga som samtalspartners i de efterkommande diskussioner som behöver föras när resultaten sammanställts.
Är det här en vanlig studie för er som jobbar inom UserInvolve, eller är det här ett ovanligt initiativ?
–Det är vanligt i meningen att vi är vana att genomföra studier med den här typen av upplägg, med urval av olika organisationer och där vi samlar information genom intervjuer. Det är däremot lite nytt för flera av oss att arbeta i ett så nära samarbete med personer från brukarrörelsen och från verksamheterna. Stora delar av upplägget vad gäller urval av platser och valet av frågor har utarbetats i samarbete med en referensgrupp där en massa kloka personer finns med. Det gör förhoppningsvis studien mer relevant.
Datainsamlingen blir både tids- och resurskrävande, men det är det värt!
Vad är roligast respektive svårast med att åka runt och göra intervjustudier på det här sättet?
–Roligast är såklart att få träffa våra intervjupersoner på deras hemmaplan! Sedan blir det också en massa intressanta samtal även mellan intervjuerna. Svårigheterna är inte många, men det är klart att datainsamlingen blir både tids- och resurskrävande, med mycket förberedelsearbete och ibland långa resor. Men det är det värt!
Vilken är din roll i det här?
–Jag har övergripande ansvar för UserInvolve som är det forskningsprogram där denna studie ingår och där NSPH ingår som samarbetspartner. I projektet är jag en del av den forskargrupp som tillsammans ansvarar för att genomföra både datainsamling, analys och sammanställning av resultaten.