NSPH Riks Förstatligande av vården: NSPH lyfter fram patient-, brukar- och anhörigperspektivet i Vårdansvarskommittén 

Förstatligande av vården: NSPH lyfter fram patient-, brukar- och anhörigperspektivet i Vårdansvarskommittén 

NSPH har sedan hösten 2023 varit en aktiv del av Vårdansvarskommittén, som har i uppdrag att utreda frågan om den regionala hälso- och sjukvården i Sverige helt eller delvis bör förstatligas. Senast den 2 juni 2025 ska uppdraget redovisas till regeringen. Conny Allaskog, ordförande för NSPH, är en av de experter som är utsedda att ingå i Vårdansvarskommittén.  

Frågan om förstatligande av vården är komplex och kräver noggranna analyser och utvärderingar så att vi inte skapar nya ojämlikheter i systemet. Att förstatliga vården kanske inte automatiskt leder till en förbättring för patienterna och vårt ställningstagande i frågan är ingen självklarhet, säger Conny Allaskog. 

 NSPH:s roll  

Utredningen innebär att se över om huvudmannaskapet, och därmed ansvaret, för den regionala vården ska flyttas till staten. Uppdraget innefattar däremot inte att se över huvudmannaskapet för den kommunala hälso- och sjukvården. Som en del av expertgruppen har Conny Allaskog och andra experter från olika professioner, fackliga organisationer och patientföreningar i uppdrag att bistå utredningen med sina kunskaper.  

-Vi deltar i utredningen för att säkerställa att de människor som vi företräder – patienter, brukare och anhöriga – får sina röster hörda. De frågor vi lyfter fram är utifrån perspektivet om hur en tilltänkt förändring kan påverka våra målgrupper, säger Conny Allaskog.

Conny Allaskog, ordförande NSPH. Foto: Caroline Andersson

Conny Allaskog, ordförande NSPH.

Viktig fråga för NSPH 

Frågan om förstatligande av vården är viktig för NSPH eftersom många av våra målgrupper drabbas hårdast av problem som tillgång till vård, kompetensbrist och ojämlik vård. Vårdansvarskommittén undersöker om ett byte av huvudmannaskap från regionerna till staten skulle lösa dessa problem. 

-Vi vill vara en aktiv part för att säkerställa att eventuella förändringar inte gör att de som redan har svårt att få rätt vård blir ännu mer utsatta. Vi har ett stort ansvar att lyfta fram perspektiv kring bristande tillgång till specialistvård, ojämlik vård och ojämn tillgång till vård för personer med psykisk ohälsa, säger Conny Allaskog. 

-Vi är övertygade om att vården ständigt måste utvecklas, men vi måste vara försiktiga och säkerställa att det inte skapas nya problem och att de lösningsförslag som presenteras verkligen har förutsättningar att lösa de problem de är tänkta att lösa, fortsätter Conny Allaskog. 

Vad oroar och vad känns hoppfullt inför framtiden? 

-En av de största utmaningarna i arbetet är den bristande forskningen om hur ett byte av huvudmannaskap skulle påverka vården i praktiken. Eftersom det finns lite konkret forskning på området bygger mycket av utredningens slutsatser på uppskattningar och hypotetiska scenarier. Därför är det bra att så många experter och perspektiv finns representerade i expertgruppen, säger Conny Allaskog.  

För NSPH är det viktigt att frågor om tillgänglighet, jämlikhet och patientperspektiv får plats i debatten om framtidens vård. 

Framåt 

Vårdansvarskommitténs arbete fortsätter under våren och förslagen ska redovisa till regeringen senast den 2 juni. Expertgruppen kommer få möjlighet att ge ytterligare synpunkter innan utredningen slutförs. Därefter hoppas NSPH att förslagen även skickas ut på remiss, där vi får chans att lämna ytterligare synpunkter. 

NSPH kommer att fortsätta att bevaka frågan noggrant och bidra med våra perspektiv.