
Välkommen Michaela Eriksson
Vem är du?
–Jag heter Michaela Eriksson, född i Småland, men bor i Blekinge tillsammans med mina fyra katter. Jag är i grunden utbildad fritidsledare och coach. Jag har tidigare arbetat inom LSS och fritidsgårdsverksamhet. Jag är en nyfiken och engagerad person som älskar att lära mig nya saker, utbyta erfarenheter genom möten, och går alltid in med hela hjärtat i allt jag tar mig för.
Hur kommer det sig att du sökte tjänsten som mentorsutbildare/handledare inom det nya projektet?

Michaela Eriksson Fotograf Caroline Andersson
–Jag brinner för människorättsfrågor och har stark tilltro till att varje individ besitter förmågor som värda att lyfta och stärka. Att få bli bemött, sedd och respekterad som en människa ska vara en självklarhet.
–I det här projektet jobbar vi mot en målgrupp som jag känner starkt för. Vi behöver se och jobba med hela människan. Det är grundläggande och särskilt viktigt för att kunna skapa en trygg och meningsfull övergång i en utslussningsfas. Men även under återhämtningsprocessen och under återanpassningen till livet och samhället som ofta är pågående flera år efter att individen har skrivits ut från rättspsykiatrin.
–Jag har egna erfarenheter från rättspsykiatrin och gjort resan att ta mig tillbaka till livet och ett samhälle jag har levt utanför under stora delar av mitt liv. Återanpassning och återhämtning är allt annat än en spikrak väg.
–Genom det här projektet hoppas jag att vi ska kunna göra skillnad för individer som befinner sig i en utslussningsfas. Där vi ska kunna skapa en tryggare, och mer hållbar övergång mellan slutenvård till öppenvård, och vidare mot utskrivning. Men även stärka individens självmakt och inflytande under återhämtningsprocessen och stötta individen vidare mot ett självständigt, hållbart och meningsfullt liv.
Jag har gjort en återhämtningsresa tillbaka till livet och samhället
Vad har du för tidigare erfarenheter som du kan ha nytta av hos NSPH och inom projektet?
–Jag har en väldigt bred erfarenhet inom flera olika områden. Jag lever med NPF-diagnoser som högfungerande autism och ADHD. Jag har även en 24 år lång vårdresa bakom mig som innefattar psykiatrin, rättspsykiatrin, beroendevården och socialpsykiatrin. Jag har gjort en återhämtningsresa tillbaka till livet och samhället. En resa som har tagit lång tid, som fortfarande pågår och som varit både utmanade men oj vad mycket jag har lärt mig längst vägen.
–Jag har varit aktiv i brukarrörelsen sen 2017 och har haft flera olika förtroendeuppdrag. Att engagera mig i brukarfrågor och medverka i olika sammanhang inom brukarrörelsen har varit en viktig grundsten för mig under min egen återanpassningsfas.
–Att få möjlighet att använda mina samlade erfarenheter i syfte skapa förändring på riktigt är oerhört givande och utvecklande.
Finns det något inom psykisk hälsa som du brinner lite extra för?
–Oj, jag har flera hjärtefrågor. Jag brinner särskilt för frågor som rör individens rätt att få påverka och ha inflytande över sitt eget liv. Jag lever med högfungerande autism och ADHD, så frågor som rör NPF ligger också mig nära hjärtat.
–Jag brinner även för frågor som rör återhämtningsprocessens olika delar och faser. Där hälsa i sin helhet tas i beaktande i syfte att skapa en fungerande och hållbar balans under återhämtningsprocessen.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
–Jag är en naturmänniska. Jag spenderar gärna fritiden ute i naturen genom att ge mig ut på vandringsturer eller bara utöva skogsmeditation eller yoga i naturen. Jag har ett stort fotointresse och ett stort hjärta och engagemang för utsatta och hemlösa katter. Musik, skriva poetiska texter och umgås med nära och kära gör jag också mer än gärna.
Till sist, har du någon dold talang?
–Jag vet inte om det är en dold talang, eller bara ett personlighetsdrag, men jag har ett extremt sinne för detaljer. Vilket kan vara både på gott och ont. Haha!